VÝSADBA / PEČE

Aktuálně čtete "Návod na výsadbu a péči" pro nejrychleji rostoucí a nejodolnější rostlinu na trhu, která po výsadbě nabude klasický tvar živého plotu. Brzy si to užijete a bude nejkrásnější ozdobou vaší zahrady.

1. VÝSADBA

Živé ploty se od března do prvních mrazů vysazují nečinnými rostlinami. Tato období se mohou měnit v závislosti na počasí. Pokud je v zimním cyklu období bez mrazů (prosinec, leden a únor), výsadba je stále možná a čas může být perfektní.

Náš živý plot může mít mnoho funkcí. Je to nejběžnější, když chceme oddělit části našeho pozemku. (Např. Okrasná zahrada z hospodářské zahrady nebo ze dvora.) Jindy náš živý plot, vyvýšený souběžně s postaveným plotem, poskytuje ochranu před pouličním prachem, hlukem a pohledem souseda. Může ochránit hřiště, odpočívadlo nebo zabránit pouličním návštěvníkům podívat se do naší zahrady. Podle těchto cílů musíme pěstovat svůj živý plot. Obecně se věří, že k tomu, aby náš živý plot dosáhl kompaktní a klasický tvar, doporučujeme 2 řady výsadby, takže konečným výsledkem bude uspokojivá, uzavřena a bohatá, přírodní živá stěna.

Odroda hybridného živého plotu 1 riadková výsadba 2 rady výsadby

Brest

5 stoniek / bežný meter (rozostup stoniek: 20 cm) 2 x 5 stoniek / bežný meter (Rozostup stoniek: 20 cm / Rozstup riadkov: 20 cm)

Ptačí zob

3 stoniek / bežný meter (rozostup stoniek: 33 cm) 2 x 3 stonky / bežný meter(rozostup stoniek: 33 cm / rozostup riadkov: 20 cm)

 

PRÍRUČKA NA VÝSADBU ŽIVÉHO PLOTA Z BRESTU

PRÍRUČKA NA VÝSADBU ŽIVÉHO PLOTA Z VTÁČIEHO ZOBU

2. OBDOBIE VÝSADBY

Naše živé ploty je možné vysádzať takmer celoročne.

leden Únor březen duben Smět červen červenec srpen září říjen listopad prosinec
x x x x x x

 

3. KROKY VÝSADBY

  1. Po vybalení, ale před výsadbou, zvolte stonky z jejich bedničky a namočte je do plastového kbelíku do vody. Pokud se naše živé ploty nasáknou vodou, můžeme se začít připravovat na výsadbu.

  2. Odmerte vzdálenost výsadby a označte dva konce 1-1 kolíkem. Potom mezi ně natáhněte značkovací pásku, která nám pomůže s prací při výsadbě, protože můžeme sledovat rovnou čáru.

  3. Následuje sázecí jáma, která je vytvořena v hloubce 30 cm a šířce příkopu. Zeminu s lopatou odhrabeme v dostatečné vzdálenosti, aby bylo vhodné ji později zasypat.

  4. Naše sázecí jáma je připravena. Vyberte naše sazenice z vody a stále odstřihněte 1 - 2 cm z kořenů. Při výsadbě dbejte na to, aby naše rostliny stáli v jámě vzpřímeně a kořeny se neprohýbaly. Nejlepší je vložit do ní naši rostlinu a mírně přitlačit půdu na základnu, pak mírně potáhnout nahoru o 1 - 2 cm, zatímco kořen zůstane nehybný na úrovni země. Zeminu pak můžete natrvalo přitlačit ke kořenům.

  5. S výsadbou rostlin jsme skončili a nyní musí být dobře zablácené, aby vzduchové bubliny kolem kořenů zmizely. Dobrá rada: nahromadte zbylou půdu na pravé a levé straně stonků tak, aby stonek seděla v malém údolí, takže při zalévání voda neteče bokem.

  6. Na poslední chvíli ořízněte stonky ve výšce 15-20 cm. Nemusíme se bát, poděkuje nám to za to svým rychlým růstem a intenzivním praskáním pupenů, protože takto povzbuzujeme naše rostliny, aby se rozvetvovali.

 

VIDEO VÝSADBY

Výsadba hybridního živého plotu® na obrázcích za 5 hodin (150 stonků barvínek ptačího zobu, 25 metrů dlouhých, vysazených v 2 řadách, se systémem zavlažování).

Růst hybridního živého plotu® v obrázcích během 2 let (od jara 2016 do jara 2018).

 

4. PÉČE

ŘEZ

Vysazené sazenice by měly být ořezány zpět ve výšce 15-20 cm a důkladně polévané. Takto připravujeme naše živé ploty na vytváření větví z povrchu půdy (více pupenů) a ne na pozdní plešatění!

  • Když naše rostlina dosáhne výšky 50 - 70 cm, měli bychom seříznout 10 - 15 cm od vrcholu, stejně jako výhonky, které jsou silně ohnuté do bočního směru.
  • Potom ho nechte dále rozvíjet. Ve výšce 80 - 100 cm znovu prořez 10 - 15 cm od samého konce a strany výhonků.
  • Při posledním podzimním řezu zkracujeme zpět na 1 - 1,2 m.
  • V druhém roce třeba nechat narůst do požadované výšky a odtud můžeme stříhat pěkný tvar živého plotu.

 

ZAVLAŽOVÁNÍ

  • Po výsadbě, počátečních fázích vývoje rostlin (zakořenění, zahájení výhonků), v závislosti na počasí stojí za to, zalévat častěji, 1-2 krát týdně.
  • V pozdějším období můžeme tento rozsah průběžně snižovat. Během prodlouženého suchého léta se doporučuje zalévat alespoň jednou týdně, ale striktně pozdě večer nebo brzy ráno. V žádném případě ne během dne, protože tímto můžeme zničit (opařit) rostlinu.

 

PŘIDÁNÍ HNOJIV

I při běžné zahradní půdě se vyplatí postarat se o ni časem, protože vývoj naší rostliny může být omezen, což může mít za následek různé změny jejího vzhledu. Obvykle se to dělá dvěma způsoby:

  1. Používání organického hnoje a kompostu, které se ještě více vyplatí zapracovat do půdy před výsadbou.
  2. Provádí se pomocí různých hnojiv a listových hnojiv. Mohou být použity celoročně, ale dávejte pozor na množství a trvání aplikace doporučené výrobcem, abyste nepoškodili sazenice. Jejich získání je jednoduché a relativně levné a většina z nich nevyžaduje odborné znalosti. Pokud stále potřebujete pomoc, zavolejte nebo napište nebo kontaktujte našich kolegů.